Soorten beugels

Er zijn heel veel soorten beugels. Sommige zitten vastgekleefd op de tanden, andere zijn uitneembaar. Afhankelijk van jouw tandstand zal een behandelingsplan voorgesteld worden waarbij met één of meerdere beugels je tandstand gecorrigeerd zal worden. Het is heel belangrijk dat je de instructies die je gegeven worden goed opvolgt. Deze kunnen na elke consultatie wijzigen.

Hieronder worden enkele beugels beschreven die in onze praktijk regelmatig geplaatst worden:

Uitneembaar plaatje

Deze worden hoofdzakelijk gebruikt bij “voorbehandelingen”. Deze behandelingen gebeuren meestal in het wisselgebit. Over het algemeen gaat het om afwijkingen waarbij de groei en/of ontwikkeling van het definitieve gebit in het gedrang komt doordat er een verkeerde beet is of er bepaalde definitieve tanden niet kunnen doorbreken door ruimtegebrek. Meestal is later nog een definitieve behandeling nodig.

Deze plaatjes kunnen ook gebruikt worden om bepaalde kleine afwijkingen in het definitieve gebit te corrigeren.

Bij sommige apparaatjes is het nodig zelf een schroefje aan te draaien op geregelde tijdstippen. De beugel wordt in regel dag en nacht gedragen. In sommige gevallen mag de beugel tijdens het eten uitgenomen worden.

Buitenbeugel

Dit apparaat wordt gebruikt om de bovenste kiezen naar achter te verplaatsen. Op deze kiezen worden ringetjes voorzien waarop een buisje vastzit. Het binnenste gedeelte van de beugel past in die buisjes, het buitenste gedeelte wordt vastgehaakt aan een elastiek die om de achter de nek loopt. Het apparaat werkt enkel indien het minimum 14u per dag gedragen wordt. In de meeste gevallen lukt dit door het altijd thuis en ook ’s nachts te dragen.

Het apparaat mag niet gedragen worden tijdens het sporten of wilde activiteiten. Tijdens de maaltijd mag het ook verwijderd worden. Drinken tussendoor kan eventueel met een rietje.

Vaste apparatuur (blokjesbeugel)

Hierbij worden op de tanden blokjes (ook wel slotjes of brackets genoemd) gekleefd met een kleefmateriaal (composiet) dat ook gebruikt wordt voor tandkleurige vullingen. In die slotjes wordt een metaaldraad vastgehecht met ligaturen. Deze kunnen in metaal of in silicone zijn. De silicone ligaturen bestaan in verschillende kleuren. Elke consultatie worden deze losgemaakt en kan je een nieuw kleurtje kiezen op het moment dat de nieuwe of geactiveerde draad teruggeplaatst wordt.

Vaste apparatuur

Consultaties gebeuren om de 4 à 6 weken. Het verwijderen van de blokjes gebeurt met een speciale tang waarmee het blokje vervormd wordt en zo lost van de tand. Nadien worden de resten composiet weggepolijst.

De metalen blokjes worden het meest gebruikt.

Indien gewenst kunnen ook transparante blokjes geplaatst worden. Deze zijn iets esthetischer maar komen meestal gemakkelijker los en zijn ook duurder. Bepaalde bewegingen zijn ook moeilijker met deze blokjes.

Bekijk ook de instructies na het plaatsen van een blokjesbeugel.

Verbredingsapparaat

Verbredingsapparaat (Rapid Palatal Expansion)

Met dit apparaat wordt de bovenkaak verbreed ter hoogte van het bot. Het wordt vastgezet in de mond via 4 bandjes die verbonden zijn met een schroef. Deze wordt 2x per dag opengedraaid thuis.

Deze verbreding kan gebeuren dankzij de aanwezigheid van een groeinaad in het verhemelte. Bij volwassenen is deze naad verbeend en kan het apparaat enkel gebruikt worden in combinatie met een chirurgische ingreep.

Invisalign

Tot voor kort werd deze techniek enkel bij volwassenen gebruikt. De volledige wisseling is immers een vereiste. Sinds kort is het ook mogelijk de techniek bij jongvolwassenen toe te passen op voorwaarde dat geen melkelementen meer aanwezig zijn.

Bij een Invisalign behandeling worden tanden verplaatst door middel van transparante gootjes (aligners) die de tandenboog volledig omhullen tot aan de tandvleesrand en nagenoeg onzichtbaar zijn. De behandeling wordt vooraf virtueel met specifieke software gesimuleerd. Je draagt gedurende 2 weken een aligner die gemaakt is op de situatie waar je tanden naartoe zullen bewegen na die 2 weken. De tussentijd tussen twee consultaties is langer dan bij vaste apparatuur maar de duur van de behandeling is vergeljkbaar.

Invisalign Invisalign

De aligners hebben enkel in het beginstadium wat invloed op de spraak. De mondhygiëne is uiteraard iets minder gecompliceerd maar zeker even belangrijk als bij een klassieke behandeling.

De kostprijs van Invisalign behandelingen ligt wel beduidend hoger. Voor meer informatie kan je surfen naar www.invisalign.be.

Activator

Met deze apparaten wordt een onderkaak die te veel naar achter ligt ten opzichte van de bovenkaak gestimuleerd om meer voorwaarts te groeien. Dt kan uiteraard enkel bij groeiende kinderen en heeft pas zin als het apparaat een voldoende aantal uren gedragen wordt.

Het apparaat bestaat in veel verschillende utvoeringen en variaties.

In onze praktijk worden hoofdzakelijk 3 vormen gebruikt:

Twin Block Evaa Forsus
Twin Block: bestaat uit uitneembare plaatjes voor boven- en onderkaak die in elkaar passen in een meer voorwaarste positie. Evaa-activator: bijtblok dat tussen de kiezen geplaatst wordt en dat de onderkaak in een meer voorwaartse positie brengt . Het wordt vastgezet op de bandjes van een blokjesbeugel maar kan door de patiënt verwijderd worden. Forsus of aanverwanten: dit apparaat wordt vastgezet en wordt samen met een blokjesbeugel gedragen. Het gaat om buisjes die kunnen uitschuiven en bevindt zich aan de buitenkant van de kiezen.